Burun Estetiği

Burun estetiği değişik toplumların ve ırkların ayrı ayrı güzellik ve kabullenme standartları vardır. Ancak, bugünkü toplumda en kabul edilen ve beğenilen açı, dudak ve burun arasında doksan ila doksan-beş derece olan açıdır. Aslında kusursuz burun diye bir şey yoktur. En fazla denebilecek şey burunun yüze yakışmış olmasıdır.

Neştersiz burun estetiği kısa süreli değişiklik isteyen kişilerde veya ameliyatla yapılan burun estetiğinin öncesinde uygulanan burnun yüzde nasıl duracağını denemek isteyen hastalarda 8 aylık veya 2 yıllık geçici süreli uygulanabilir. Neştersiz burun estetiğinde önce hastanın burnu doktor tarafından muayene edilir. Resimleri çekilir, bilgisayarda gerekli düzeltmeler yapılır. Burun üzerine yüzeysel anestetik bir pomat sürülerek ağrı duygusu giderilir. Daha sonra burun kemiği üzerine dolgu maddesi enjekte edilir ve masaj ile burna istenilen şekil verilir. Herhangi bir alçı ya da sargı yapılmaz, 5 dakika buz uygulaması yapılır. Hatta kişi aynı gün içerisinde akşam yemeğe bile çıkabilir.

Doğru Burun Estetiği (Rinoplasti)  

burun estetiği ameliyatı

burun estetiği ameliyatı

Günümüzde en çok yapılan estetik ameliyatların başını burun estetiği alıyor. Burun estetiği ameliyatı bayan hastalarda 16 yaşından sonra erkek hastalarda da 18 yaşından sonra güvenle yapılabiliyor. Bu yaşlardan önce vücut gelişimi tamamlanmadığı için burun estetiğinin gelişim tamamlandıktan sonra yapılması daha sağlıklıdır.
Burun estetiği yaptırmak isteyen bir kişi önce sağlık taramasından geçirilir. Daha sonra hasta doktoruyla tam olarak nasıl bir burun istediğini anlatır. Bu aşamada doktor ve hasta arasındaki iletişimin sağlıklı olması çok önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Hasta tüm beklentilerini doktoruna anlatmalı doktoru da hastanın bu beklentilerinin gerçekçi olup olmadığı değerlendirir ve hastayı yapılacak operasyon hakkında bilgilendirir.

Burun estetiğinde sağlıklı ve doğru sonuçlar alınmasında en önemli faktör hasta ve doktor iletişimidir. Doğal bir burun elde edilmesi için burnun diğer yüz organları ile olan ilişkisi ve orantısı değerlendirilmelidir. Profil yapısı doğru olarak değerlendirilmeli, bu yapıya uygun olarak operasyon planlanmalıdır.

Burun Estetiği Neden Önemli  

Burun yüzün en dikkat çekici ve çarpıcı organı. Şekil ve fonksiyon bozukluğu olan bir burnun, kişinin iç dünyasına etkileri de derin oluyor. Bu da rinoplasti yani burun ameliyatlarına ilgiyi artırıyor. Burnun şekil yapısında bozukluk olan, burnunun kendisine yakışmadığını düşünen, burun içi fonksiyonlarında yetersizlik hisseden, kısaca burnundan mutlu olmayan kişiler olarak özetlenebilir. Derin psikolojik sorunları olan hastaları hariç tutmak gereklidir.

Rinoplasti ergenlik çağından sonra uygulanmalıdır. Burnun fiziksel gelişimini tamamlamasını ve hastanın belli bir ruhsal olgunluğa erişmesini beklemek doğru olur. Eğer burun içi ve dışında major bir bozukluk varsa kızlarda en erken 15-16, erkeklerde ise 17-18 yaşından itibaren yapılabilir. Yılın her mevsimi rinoplasti ameliyatı için uygundur ve ameliyat sonrası dikkat edilecek en önemli nokta güneşten korunmaktır.

Hangi mevsimde yapılırsa yapılsın operasyondan 4-6 hafta sonraya dek hastanın güneşlenmemesi gerekir. İyileşme döneminde güneşlenmek burunda renklenme farklılığı yapabilir. Bunun dışında bir sakınca yoktur.

Ameliyata Hazırlık Döneminde Neler Yapılmalı?

İki hafta öncesinde sigara mutlaka bırakılmalı ve operasyon sonrasında da yaklaşık 1 ay boyunca doku iyileşmesi bozulduğundan dolayı sigaradan uzak durulmalıdır. Yine operasyondan 2 hafta öncesinden aspirin ve türevleri ağrı kesiciler kullanılmamalı, eğer herhangi bir ağrı kesici kullanılıcaksa bu süreçte hekime danışılmalıdır. Nezle, grip ve diğer ateşli hastalıklar geçtikten 2 hafta sonra operasyon yapılabilir.

Fotoğraflama ve Analiz

Ameliyat öncesi dijital fotoğraflama ve analiz en önemli aşama olarak kabul ediliyor. Bu aşamanın iyi planlanması, ameliyat başarısı açısından çok önemli. Operasyon öncesinde her hastanın dijital fotoğraflaması yapılmalı ve bilgisayar programı üzerinde burnun ne gibi değişikliklere uğrayacağı ve nasıl olması gerektiği hastayla paylaşılmalıdır. Yüz ve burun analizleri yapıldıktan sonra hastanın beklentilerini anlamak, karşılıklı, düzgün ve sağlıklı bir iletişim kurmak, operasyonun başarısı açısından son derece önemlidir.

Ameliyat Ne Kadar Sürüyor?  

Burnun zorluk derecesine, revizyon olup olmamasına ve cerrahın operasyon tekniği tercihlerine göre değişebiliyor ama ameliyat ortalama 2 ile 3 saat sürüyor. İçten dışa, yukarıdan aşağıya bir ömür boyu çökmeden ayakta kalabilmesi için burnun tüm destek mekanizmaları ve bağlantıları tek tek yeniden oluşturulmalıdır. “Yapılandırmalı rinoplasti“ adının rinoplasti adı yerine kullanılması, yapılan işi daha iyi özetlemektedir. Bence basit, kolay, minimal olarak nitelendirilebilecek bir rinoplasti operasyonu yoktur. Her vaka kendi içinde ayrı olarak değerlendirilmelidir. Titiz, hassas, sakin ve obsesif bir çalışmanın operasyonun başarısında kilit rol oynadığı belirtilir. Burun içine tampon gaz kullanılmasının ciddi sakıncaları bulunmaktadır, bilinenin aksine tampon gaz konulmamalıdır. Burun dışının tespiti için flasterler ve termosplint plastik alçılar, burun içinin tespiti için de 1 mm kalınlığında silikon plaklar kullanılabilir. Tüm flasterler, termosplint alçılar, silikon plaklar ve dikişler 1. haftada alınır.

Ödem, Şişlik Ve Morluklar  

Operasyondan hemen sonra belli bir oranda morarma ve şişmenin her hastada bulunur ve bu şikayetlerin bazı hastalarda az, bazı hastalarda ise orta derecede görüldüğünü, çünkü her cildin cerrahi travmaya verdiği yanıt farklı olabililir. Operasyon esnasında verilen çeşitli ilaçlar ile operasyon sonrası ilk 24 saatte yapılan soğuk ve buz tatbiki ile de şişlik ve morlukların azalması sağlanıyor.

Burun Estetiğinin İyileşme Süreci  

İyileşme süreciyle ilgili olarak da hasta bir hafta veya on gün içinde rahatlıkla işine başlayabilir. Burun dışında ve içinde ödemlerin tamamen inmesi ilk bir ayda yüzde 80 tamamlanır. Burnun tamamen oturması ve son halini alması için ise 1 yılın geçmesi gerekiyor.

Burun Estetiği ve Nefes Darlığı Söz Konusu İse Hangisi Önce Yapılmalıdır?

Burunda yapılacak işlemlerin tek seansta bitirilmesi her zaman idealdir. Burunda nefes problemini; burun orta bölmesi olan septum eğrilikleri ya da burun eti olarak bilinen konka büyümeleri yapar. Hasta da bu sıkıntılardan biri varsa ve burun estetiği yapılırken düzeltilmemişse bu durum hastanın ileride büyük sıkıntı yaşamasına neden olur. Birinci seansta nefes darlığı yapılıp sonraki bir seansta estetik yapılması estetik ameliyatının başarısını azaltabilir. Çünkü, birinci ameliyattan dolayı hem malzeme eksikliği hem de dokulara rahat ulaşım zorluğu oluşurken, kişininde ikinci kez ameliyat olması gerekir.

Burun Estetiği (Rinoplasti)Ne Zaman Olmalı?  

Yüzün tam merkezinde olan burun, yüz güzelliğini en çok etkileyen yapıların başında geliyor. Bu yüzden estetiğin ön plana çıktığı günümüzde burun estetiği ameliyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni ise kuşkusuz ameliyat tekniklerindeki ilerleme ve buna bağlı olarak operasyonların kolaylaşması. Diğer yandan burun şeklinin cerrahi bir müdahale ile yeniden şekillendirilmesi olarak tanımlanan rinoplasti, kişinin özgüveninin sağlanmasına yardımcı oluyor. Doğuştan veya travma sonucu ortaya çıkan şekil bozuklukları ve burnun içinde veya dışındaki eğrilikler de estetik burun ameliyatı nedeniyle nefes almakta zorluk çeken kişilere de uygulanıyor.

İdeal Burun Nasıl Olmalı?

Estetik dünyasının temel felsefesine göre; iyi oranlanmış her şey güzeldir. Dolayısıyla başarılı bir burun estetik operasyonunun ilk koşulu, burnumuzun yüzümüzle orantılı olması. Bunun yanı sıra, kendi içinde de belli oranlara sahip olması gerekiyor. Örneğin burnun dudaklara yaptığı açı, erkekte 90 derece, kadında ise 100 derece civarında olmalı. Günümüzde uzmanlar burun estetiği operasyonunda, standart olarak yaklaşık 20 civarında orandan yararlanıyorlar. İşte bu oranların kullanıldığı felsefeye de altın oran deniliyor. Ancak bu oranlar, bazı uzmanlara göre ideal bir burun oluşturmada bir noktadan sonra yeterli gelmiyor. Bunun nedeni ise standart olarak başvurulan oranların tümünün sadece iki boyutlu bir uyum sağlayabilmeleri. Yani altın oran felsefesinde burun iki boyutlu bir organmış gibi değerlendiriliyor.

Burun Estetiğinde 3.Boyut

Burnumuzu sadece iki boyutlu olarak değerlendirmek bazı sakıncalar doğuruyor. Altın oran felsefesine göre yapılan operasyonlarda, buruna profilden bakıldığında mükemmel bir görüntü oluşuyor. Çünkü profilde derinlik hissine gerek duyulmadığı için burunda parlaklık ve gölgelenmelerin bir önemi olmuyor. Ancak cepheden bakıldığında 3. boyutun yani derinlik hissinin önemi anlaşılıyor. Aksi halde ideal oranlar tutturulmuş olsa da, buruna derinlik hissi katılmazsa, doğal olmayan sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Örneğin, mandalla sıkılmış veya çimdiklenmiş burun ucu görüntüsü, altın oran felsefesine göre uygulanan operasyonlarda en sık karşılaşılan sorunlardan. Ayrıca, burun bir bütün değil de sanki iki veya üç parçaymış gibi görünebiliyor. Burun ucunda ortaya çıkan bu tarz görünümler de estetik  operasyon geçirildiğini hemen ele verebiliyor.

Daha fazla bilgi almak için tıklayınız.